Tips voor gezelligheid en sfeer in huis

sfeer in huis

Je bent tevreden over de meubels in je huis of misschien juist over de vloer en muurkleuren, maar het voelt nog niet ‘af’. Je mist een knus gevoel en weet niet goed hoe je dit kunt creëren. Komt dit jou bekend voor? In dit artikel geef ik tips voor het creëren van sfeer en gezelligheid in huis. Ik richt me op kleurgebruik, verlichting, geluiddemping, planten, bloemen en gebruik van unieke accessoires.

Kleurgebruik

sfeer in huis
Koele blauw- en groentinten, worden gecombineerd met okergeel en oranje/rood tinten.

De kleurencirkel van Itten is een handig hulpmiddel bij het ontdekken van het verschil tussen warme en koele kleuren. Je ziet dat blauw/groen tinten koel zijn en bij de warme kleuren de oranje/rood tinten horen. Kleuren uit de rechterhelft voelen sneller warm en gezellig aan in je interieur. Zelf ben ik dol op blauw en groen, dus deze kleuren komen ook ruimschoots terug in mijn huis. Wel zie je dat ik deze kleuren altijd samen laat komen met warme tinten. Ik combineer vaak complementaire kleuren met elkaar, dat wil zeggen, twee kleuren die recht tegenover elkaar staan in de cirkel. Denk bijvoorbeeld aan mijn smaragdgroene bank met warm oranje kussens. Deze kleuren versterken elkaar en maken het geheel spannend en sfeervol. Vind je het leuk om meer tips over kleurcombinaties te lezen, lees dan eens het artikel dat ik hier eerder over schreef.

kleurencirkel
Kleurencirkel Van Itten

Verlichting

sfeer in huis
Verlichting op verschillende hoogtes en lampen die passen in de stijl van mijn interieur.

Verlichting kan jouw interieur maken of breken. Juist in de avonden, als je veel thuis bent, wil je graag dat je huis gezellig en knus aanvoelt. Maak daarom bewuste keuzes bij het uitzoeken van je verlichting. Bedenk waar de lampen moeten komen en welke functie ze gaan vervullen en kies aan de hand daarvan de temperatuur van de peertjes en de hoeveelheid Lumen. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller een lamp is. Varieer ook in hoogtes. Kies niet alleen plafondlampen, maar plaats ook eens een lampje wat lager bij de grond of kies voor een wandlamp halverwege de muur. Vergelijk het maar met je kerstboom, daar wil je ook dat de lampjes mooi verdeeld zijn over het geheel! Tot slot is het uiterlijk van je lampen natuurlijk ook belangrijk voor de sfeer. Kies voor mooie eyecatchers die aansluiten bij jouw stijl en kleurenpalet.

Geluiddemping

sfeer in huis
De zachte bank, een vloerkleed, kussens en een schapenvachtje dempen het geluid en maken het knus.

Ik weet nog dat het kort na onze verhuizing bij ons in huis nog erg hol klonk. Prima dat het in je badkamer zo klinkt, maar in de woonkamer of slaapkamer geeft dat geen sfeer en gezelligheid. Galm ontstaat meestal door geluidsreflecties tegen harde wanden, plafond en vloeren. Een simpele tip om dit op te lossen, is door gebruik te maken van textiel. Vloerkleden, gordijnen en kussens op de bank dempen het geluid. Kies voor een mix van stoffen en texturen en kijk naar wat bij jouw interieurstijl past. Velvet is bijvoorbeeld een luxe stof die chic aandoet, terwijl stoffen als linnen en juten weer heel goed bij een natuurlijke of landelijke stijl passen.

Planten en bloemen

sfeer in huis
Een “groene plank” met een combinatie van verse bloemen, droogbloemen en een plantje.

De vorm, structuur en de kleur van elke plant is weer anders, planten geven kleur aan je interieur en zijn daarom de perfecte (levende) interieuraccessoires. Daarnaast zorgen ze voor zuurstof en zuiveren ze de lucht. Planten om je heen geven een rustig en relaxed gevoel. Naast planten zijn ook bloemen echte sfeermakers. Persoonlijk voelt mijn huis kaal aan als er geen bloemen op tafel staan. Het is niet voor niets dat mensen die hun huis proberen te verkopen, vaak een grote bos bloemen op tafel zetten. Bloemen geven je een gezellig en huiselijk gevoel en brengen meteen kleur en sfeer in je interieur.

Unieke accessoires

sfeer in huis
Een variatie in hoogtes, kaarsen en een combinatie van woonaccessoires uit verschillende winkels. Het kastje en de poster op de achtergrond zijn vintage.

Naast planten en bloemen zijn er natuurlijk nog veel meer accessoires die jouw huis de finishing touch kunnen geven . Ben niet bang om voor grote items te kiezen. Het kunstwerk boven mijn bank is bijvoorbeeld 120x90cm. Door het formaat wat mij betreft een echte eyecatcher en sfeermaker. Door kunst te kiezen van kleinere ondernemers, haal je iets unieks in huis. Naast kunst kun je je interieur persoonlijk maken met items die je tijdens een mooie reis hebt gekocht, in de kringloop hebt gevonden of een (erf)stuk dat je hebt gekregen van familie. Spullen met een doorleefd uiterlijk brengen meteen sfeer met zich mee en zijn vaak ook nog geschikt voor een klein budget. Voor meer tips voor shoppen met een klein budget, kun je dit artikel van mij nog eens lezen. Tot slot brengen kaarsen ook echt sfeer in huis. Kies voor verschil in hoogte met mooie kandelaars en waxinelichthouders.

Tot slot

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips om meer sfeer en gezelligheid in je huis te brengen. Kom je er na deze tips nog steeds niet uit, dan kun je altijd nog hulp inschakelen. Mijn zus en ik geven sinds kort interieuradvies onder de naam Huizezus, Je mag ons altijd benaderen met vragen via ons mailadres huizezus@gmail.com

huizezus

3 antwoorden op “Tips voor gezelligheid en sfeer in huis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *