Tips voor het zelf samenstellen van je veldboeket

Veldboeket op tafel

Het is één van mijn favoriete momentjes in het weekend; naar de bloemist voor een verse bos bloemen. Ik kan daar elke dag blij van worden omdat het meteen gezelligheid geeft in huis . Op mijn Instagram-pagina kun je zien dat ik eigenlijk altijd wel een grote bos op tafel heb staan. In dit artikel geef ik tips voor het samenstellen van je eigen veldboeket én hoe je ervoor zorgt dat ze langer meegaan.

Ik begon een aantal jaar geleden met een abonnement op Bloomon. Wat genoot ik steeds van die grote, kleurrijke bossen! Ook leerde ik door hun tips hoe je een bos bloemen mooi schikt in de vaas. In de loop van de tijd kreeg ik meer inzicht in de samenstelling en opbouw van de boeketten en leek het me leuk om zelf te proberen zo’n bos samen te stellen. Dit doe ik inmiddels al 2 jaar lang, ongeveer elke 2 weken. In dit blog deel ik graag mijn ervaringen met jullie.

Bloemen kiezen

Stelen kiezen veldboeket

Bij de bloemist kies ik altijd zelf mijn bloemen uit de emmers die daar staan. Helaas mag je met de huidige maatregelen de winkel niet meer in, maar bij de bloemist bij mij in de buurt staan de emmers voor het raam. Zo kan ik vanaf buiten zien wat er die week allemaal in het assortiment zit. Ik houd van kleurrijke bossen met allerlei kleurcontrasten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een wat meer ingetogen bos met bijvoorbeeld 2 kleuren. Om het interessant te houden is het leuk om bloemen te kiezen in allerlei vormen en maten. Ik kies meestal 10 tot 15 stelen en ben bij onze bloemist dan 12 tot 15 euro kwijt. Dit is ongeveer de helft van de prijs van een kant en klaar boeket, dus het is ook nog eens budgetvriendelijker!

De vaas

vaas schoonmaken veldboeket

Bij Bloomon heb ik eenmalig de medium vaas in het melkbusmodel aangeschaft. Deze heb je uiteraard ook bij andere winkels in allerlei kleuren en maten!  Het is een hoge vaas, waarbij de hals net wat smaller is dan de vaas zelf. Hierdoor gaan de bloemen mooi de hoogte in en blijft het één geheel.  Voordat je de bloemen in de vaas gaat zetten, is het belangrijk dat je vaas goed schoon is. Bacteriën zijn funest voor je verse bloemen. Schoonmaken doe je met een spons en een druppeltje bleek. Daarna spoel je de vaas goed om en vul je de vaas ongeveer voor een derde met vers water en wat bloemenvoeding.

Stelen sorteren

stelen sorteren veldboeket

Het voordeel van bloemen uit de emmers kiezen, vind ik dat alle stelen nog hun volledige lengte bevatten. Je kunt daardoor zelf beslissen hoe hoog jouw boeket wordt. Voordat je de bloemen in de vaas gaat zetten is het handig om de stelen te sorteren op lengte (lange stelen, sterke middellange stelen en korte zachte stelen). Vervolgens snijd je de stelen schuin af met een scherp mesje of bloemenschaar. Dit zorgt ervoor dat ze hun water beter kunnen opnemen. Ook blaadjes die laag aan de steel zitten of veel bladgroen kun je eventueel wegknippen. Als die in het water hangen, wordt je water snel vies of troebel.

Je boeket opbouwen

je boeket opbouwen

Start met de sterke, middellange stelen en zet ze gekruist in de vaas. Deze vier gekruiste stelen vormen de basis. De overige stelen steek je om de beurt in “het frame’ en zo bouw je het boeket op met alle korte en middellange stelen. Tot slot steek je de lange bloemen en takken in het midden van het boeket. Zorg ervoor dat de kleuren mooi verdeeld zijn over het boeket en dat niet bijvoorbeeld alle roze bloemen aan één kant staan. Draai de vaas af en toe tijdens het schikken om te checken of het er aan alle kanten mooi uit ziet.

Neem de tijd

neem de tijd veldboeket

Neem lekker de tijd voor het samenstellen van je boeket en verander gerust nog wat als het toch niet helemaal mooi staat. Voor mij is het echt altijd een relaxmomentje. Muziekje aan en even alleen maar bezig zijn met de bloemen op de mooiste manier in de vaas krijgen. Mijn kat Pim begint altijd al te spinnen als ik met een bosje van de bloemist thuis kom en komt er altijd gezellig bij liggen. Gelukkig kijkt hij alleen naar de bloemen en blijft hij er netjes vanaf!

Oefenen, oefenen, oefenen

floral philosophy bloomon
Boek Floral Philosophy – Bloomon (te koop bij Bol.com)

Ik ben natuurlijk geen professional, dus laat je ook vooral adviseren door je bloemist voor de keuzes van bloemen en de mooiste combinaties. Juist in deze tijd is het zo belangrijk om onze locals te supporten! Misschien is je eerste bos niet meteen wat je er van hoopte, maar blijf gewoon proberen. Het is zo leuk om te doen en je kunt eindeloos variëren! Ik schreef al eens eerder een artikel over bloemen door de seizoenen heen. Ik vind het ook leuk om tips te lezen over het samenstellen van een veldboeket en de verschillende soorten bloemen. Extra leuk als ik bij de bloemist dan weer een nieuwe naam ken en kan zeggen “mag ik er nog een Delphinium bij?” in plaats van “doe mij maar die blauwe!” haha!

Genieten maar!

genieten veldboeket

Zo, mijn boeket is klaar! Door de verschillende hoogtes en niet al te veel bladgroen, krijgt elke bloem de aandacht die hij verdient. Geef je bos, wanneer je tevreden bent, een plek waar de bloemen een mooie eyecatcher zijn. Zet ze niet te dicht bij de verwarming en pas op met huisdieren die wél graag een hapje zouden proeven van jouw zorgvuldig samengestelde boeket. Wanneer je het water 1 à 2 keer per week ververst kun je met een beetje geluk twee weken lang van je bloemen genieten! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn tips voor het samenstellen van je eigen veldboeket. Heel veel bloemschikplezier!

veldboeket

12 antwoorden op “Tips voor het zelf samenstellen van je veldboeket”

  1. Heel fijn artikel! Altijd jaloers op je bossen!! Mag ik vragen welke bloemist je gaat? Ik ben voor minder stelen altijd veel meer kwijt en haak daarom zo snel af!

    1. Wat leuk om te horen, Sanne! Er zit inderdaad soms veel verschil in prijzen. Ik ga in Princenhage bij Allure Bloemen en Planten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *