Inspiratie | Een kersttafel dekken in vintage stijl

Kersttafel vintage

Begin jij ook al weer in de kerststemming te komen? Misschien staat je kerstboom al en waarschijnlijk heb je al plannen gemaakt voor de feestdagen. Krijg je familie over de vloer? Dan kun je misschien nog wel inspiratie gebruiken voor het dekken van je kersttafel. In dit blog deel ik tips en inspiratieplaatjes om bij weg te dromen. Kijk je mee?

Inmiddels is het stylen van een kersttafel een bijna jaarlijkse traditie geworden met mijn zus Elte. In 2018 schreven we al een blog over het stylen een kleurrijke kersttafel met een klein budget. In 2020 maakten we bij Elte thuis een feestelijke over-de-top-kersttafel met rijke, warme kleuren als donkerblauw en oranje. Dit jaar zijn we de vintage collectie van onze moeder Leontine ingedoken. Met haar grote verzameling servies en stylingitems is het elke kerst weer een verrassing hoe de tafel gedekt is. We hebben in deze styling gekozen voor een licht, neutraal kleurenpalet waar alle vintage serviezen en stylingitems prachtig op uitkomen.

vintage servies kersttafel

De basis

Voor de basis van deze kersttafel is gekozen voor een wit kanten tafelkleed met over de korte kant beige linnen lopers. Heb je wat takken van je kerstboom af moeten snoeien? Deze takken kun je perfect gebruiken als decoratie op je kersttafel. Je kunt ook bij een verkooppunt van kerstbomen vragen of ze wat restjes over hebben die je mag meenemen. Daarbij hebben we sinaasappelschijfjes ter decoratie gebruikt. Deze kun je zelf laten drogen of je kunt ze kant en klaar kopen bij Intratuin. Ook liggen er houten kerstfiguurtjes op tafel, deze koop je bijvoorbeeld hier.

kerstdecoratie kersttafel

Servies

Een mooi servies is wat ons betreft de beste investering die je kunt doen. Het kleed niet alleen je tafel meteen aan, maar laat je eten ook nog eens lekkerder smaken. Is het jou al wel eens opgevallen dat je in restaurants je eten vaak op een gekleurd bord geserveerd krijgt? Het servies dat je op deze kersttafel ziet is voornamelijk vintage. Elk bord is anders, maar doordat het allemaal in dezelfde kleurstelling is (beige, blauw, wit) is het een heel mooi en rustig geheel. Dit servies is onder andere verzameld bij Vindingrijk, Emmaus, De Hippe Kip Brocante en op de Brocante Markt Heusden. De diepe borden die je ziet zijn van Riverdale.

servies kersttafel

Glaswerk

Kerst is het perfecte moment om uit te pakken, je mag best een beetje over de top gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen met bijzondere glazen. Deze vintage kasteelglazen op voet zijn gekocht bij De Hippe Kip Brocante. De oranje waterglazen zijn Portugees. Glaswerk komt ook terug in de waxinehoudertjes op tafel, je kunt deze bijvoorbeeld kopen bij Fonq. Wanneer je een mooi whiskeyglas hebt, kun je deze ook prima gebruiken met een waxinelichtje erin. Kaarsjes geven meteen sfeer aan jouw kersttafel. Heb je ook die schattige klemmetjes aan de borden met vintage mini swirl-kaarsjes gespot? Tot slot is er ook een glazen stolp op tafel te zien. Leuk met decoratie erin, of met mooie kleine taartjes of andere hapjes.

inspiratie dekken kersttafel
inspiratie dekken kersttafel

Decoratie

Naast de dennentakken, sinaasappelschijfjes en kaarsjes waar we al eerder over vertelden, kun je op je kersttafel natuurlijk ook nog andere kerstdecoratie toevoegen. Mogelijk verwissel je deze items op een later moment van dag voor schalen met eten, maar voor binnenkomst kan het nog prima op tafel staan. Op de tafel is hier onder andere een prachtige bruine Tamegroute- schaal te zien. Tamegroute aardewerk wordt in het gelijknamige dorpje Tamegroute in Marokko met de hand gemaakt en is onder andere hier te koop. De schaal is hier gevuld met dennenappels, dennentakken, sinaasappelschijfjes en houten sterren. Deze sterren komen op meerdere plekken op de tafel terug en zijn allemaal net even anders. Ook doen lichtjes het altijd goed op een kersttafel. Kies voor een slinger op batterijen zodat je niet over snoeren hoeft heen te stappen als je aan tafel gaat!

inspiratie dekken kersttafel

Tot slot

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren voor het dekken van een natuurlijke, vintage kersttafel! Wij van Huizezus wensen jullie hele fijne feestdagen toe en een gezond en gelukkig nieuw jaar. Geniet ervan!

3 antwoorden op “Inspiratie | Een kersttafel dekken in vintage stijl”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *